×
Meniu

Săptămâna Europeană a Imunizării – 21-27 aprilie

În Republica Moldova în perioada 21-27 aprilie este marcată Săptămâna Europeană a Imunizării

Potrivit ANSP, în acest an, evenimentul se desfășoară cu logo-ul „Vaccinarea protejează generații”, având o semnificație deosebită, deoarece coincide cu cea de-a 50-a aniversare a Programului extins de imunizare (PEI) și va celebra realizările remarcabile din ultimele 5 decenii în protejarea mai multor generații de boli grave.

Adunarea Mondială a Sănătății, cu sprijinul țărilor și al partenerilor au aprobat o nouă viziune și strategie globală, numită Agenda de Imunizare 2030 (IA2030), pentru a aborda provocările în următorul deceniu și a salva peste 50 de milioane de vieți. Către anul 2030 se estimează că toată lumea, de pretutindeni, la orice vârstă, să beneficieze pe deplin de vaccinuri pentru a îmbunătăți sănătatea și bunăstarea.

În Republica Moldova, vaccinarea este asigurată de stat, gratuit, cu acces echitabil la servicii de imunizare pentru a menține nivelul de acoperire vaccinală de peste 95%, contra a 13 infecții incluse în calendarul național de vaccinări și la indicații epidemice în situații de risc sporit privind îmbolnăvirea și răspândirea infecțiilor.