×
Meniu

Campania „Cancerul de piele este grav!”

Republica Moldova se alătură eforturilor internaționale de conștientizare a cancerului de piele prin campania intitulată „Cancerul de piele este grav!”. Acțiunea se desfășoară în perioada 1-31 mai, și își propune să informeze populația despre riscurile pentru sănătate și măsurile de prevenire a bolii.

Cancerul de piele este una dintre cele mai răspândite forme maligne în întreaga lume, iar expunerea excesivă la radiațiile ultraviolete (UV) reprezintă unul dintre factorii principali de risc.
Expunerea cronică la radiațiile UV provoacă, de asemenea, o serie de modificări degenerative ale celulelor, țesutului fibros și vaselor de sânge ale pielii. Acestea includ pistruii, nevii și lentiginile – zone pigmentate ale pielii și pigmentarea maro difuză. Radiațiile UV accelerează îmbătrânirea pielii, iar pierderea treptată a elasticității pielii are ca rezultat riduri și piele uscată, aspră.

Desi nu exista o modalitate dovedita de a preveni complet aceste boli, este posibil sa va puteti reduce riscul.

Reducerea expunerii la radiatii UV, in special prin reducerea timpului petrecut la soare si evitarea bronzarii in interior, reduce riscul de a dezvolta cancer de piele.  Efectele nocive solare se acumuleaza in timp.
• Limitati sau evitati expunerea directa la soare intre orele 10:00 – 16:00.
• Purtati imbracaminte de protectie solara, inclusiv o palarie cu boruri largi, care protejeaza fata, gatul si urechile. De asemenea, se recomanda ochelari de soare cu protectie UV.
• Folositi o crema de protectie solara pe tot parcursul anului, care protejeaza atat impotriva radiatiilor UVA, cat si impotriva radiatiilor UVB si care are mai mare de SPF 30. Aplicati la plaja crema de protectie solara pe intregul corp la fiecare 2 ore sau la fiecare ora dupa transpiratii abundente sau dupa imersia in apa.
• Nu utilizati lampi solare, paturi de bronzat sau saloane de bronzat.
• Examinati pielea in mod regulat. Aceasta ar trebui sa includa examinari de catre un profesionist din domeniul sanatatii si autoexaminari.
• In cercetare, administrarea a 500 mg de nicotinamida, o forma de vitamina B3, sub forma de tablete de doua ori pe zi, a aratat o reducere a cancerului de piele, altul decat melanomul, cu 23% la persoanele care au avut 2 sau mai multe tipuri de cancer de piele anterior.
• Activitatea sexuala cu cineva care are HPV este cel mai frecvent mod in care cineva primeste HPV. Exista diferite tipuri de HPV, numite tulpini. Cercetarile leaga mai puternic unele tulpini de HPV de anumite tipuri de cancer. Exista vaccinuri disponibile pentru a va proteja de unele tulpini de HPV.
• Limitarea expunerii la soare poate reduce productia de vitamina D, dar unele cercetari sugereaza ca majoritatea persoanelor ar putea avea nevoie doar de 15 minute de expunere la lumina soarelui zilnic pentru a produce suficienta vitamina D. Persoanele cu expunere la soare limitata ar trebui sa includa surse de vitamina D in dieta lor, inclusiv suplimente.