×
Meniu

Ziua Planetei Pământ

Ziua Planetei Pământ se celebrează în fiecare an pe data de 22 aprilie, pentru a ne reaminti că planeta Pământ și ecosistemele sale ne oferă condițiile necesare pentru întreținerea vieții.

Ziua Planetei Pământ a fost declarată sărbătoare oficială de către Organizația Națiunilor Unite (ONU), în anul 2009.

Ziua Pământului a fost concepută, așadar, pentru a educa oamenii cu privire la problemele de mediu și pentru a promova acțiuni concrete de conservare și protejare a naturii. Prin Ziua Pământului, oamenii sunt încurajați să reflecteze asupra impactului pe care îl au asupra planetei și să ia măsuri pentru a reduce amprenta lor ecologică. Astfel, în această zi sunt organizate diverse evenimente, cum ar fi curățarea mediului, plantarea de arbori, reciclarea și alte activități menite să promoveze conștientizarea și acțiunea în ceea ce privește protejarea mediului.
Tema pentru Ziua Pământului 2024 „Planeta vs Plastic” subliniază că 380 de milioane de tone de plastic sunt produse în fiecare an, în timp ce doar 9% din plasticul produs vreodată a fost reciclat. Prin această acțiune se cere eliminarea rapidă a tuturor materialelor plastice de unică folosință, promovarea urgentă pentru un tratat puternic al ONU privind poluarea cu plastic și solicitarea încetării conceptului de „fast fashion”.
Industria fast fashion operează pentru a produce cel mai mare număr de articole de îmbrăcăminte la cel mai mic preț. Cu producție ieftină, costuri reduse și presiunea societății de a cumpăra în mod constant îmbrăcăminte, cifrele modei sunt uluitoare: 100 de miliarde de articole de îmbrăcăminte fabricate anual, 87% dintre ele ajungând la gropi de gunoi sau incineratoare și doar 1% sunt reciclate.
Ce activități poți face de Ziua Pământului 2024

– Curățenie de mediu: organizează sau participă la o acțiune de curățenie în comunitatea ta. Poți să cureți plaje, parcuri, păduri sau zone urbane. Este o modalitate excelentă de a îmbunătăți aspectul mediului înconjurător și de a preveni poluarea.

– Plantare de arbori: implică-te în plantarea de arbori sau de plante indigene într-o zonă verde din apropierea ta. Arborii contribuie la purificarea aerului, la reducerea poluării și la menținerea biodiversității.
– Economisiți energie: modul în care generăm energie are un impact mare asupra planetei noastre.       Prin urmare, în această Zi a Pământului, adoptați măsuri de economisire a energiei și ajutați la protejarea planetei. Și le puteți extinde și pe viitor. Angajamentul de a limita utilizarea plasticului: efectele nocive ale plasticului sunt devastatoare. Prin urmare, sărbătorește Ziua Pământului limitând utilizarea materialelor plastice. Și acest obicei bun îl puteți păstra și dezvolta în timp.