×
Meniu

Săptămâna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin 22-28 ianuarie 2024

Cancerul de col uterin, numit și cancer cervical, este al patrulea cel mai frecvent tip de cancer depistat în rândul femeilor din întreaga lume si reprezintă aproximativ 8% din totalul cazurilor si deceselor totale cauzate de cancer.

Screening-ul de col uterin este un proces care urmărește determinarea prezenței sau a absenței celulelor anormale aflate în stadii inițiale, înainte ca acestea să se transforme în celule canceroase (maligne).
Cel mai frecvent, cancerul de col uterin este provocat de infectarea cu Papiloma virusul uman (HPV). În unele studii existente în acest moment este descrisă depistarea acestuia în peste 90% din cazurile de cancer de col uterin.
Infecția cu HPV este una virală, care se transmite preponderent pe cale sexuală, fiind cea mai frecventă infecție cu transmitere sexuală din lume. În acest moment, sunt cunoscute peste 100 tipuri de virusuri HPV, 40 dintre care pot afecta organele genitale. 14 dintre acestea sunt poziționate în grupul de risc sporit de apariție a cancerului (genital, anal, cervical, a capului și a gâtului atât la femei, cât și la bărbați).
Cancerul de col uterin ar trebui să devină una dintre formele cel mai frecvent prevenite și tratate de cancer, deoarece programele de screening actuale pot detecta semnele de boală într-un stadiu incipient, ceea ce poate asigura un tratament eficient al afecțiunii. Totodată, în acest moment, există vaccinuri care protejează eficient împotriva tipurilor HPV cu risc sporit.
În noiembrie 2020, OMS a lansat oficial Strategia globală de accelerare a eliminării cancerului de col uterin. Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului de comun cu OMS au dezvoltat ghiduri actualizate pentru screening-ul și tratamentul leziunilor pre-canceroase de col uterin, cele mai bune practici și implementarea programelor naționale.

Pentru a elimina cancerul de col uterin ca problemă de sănătate publică, toate țările trebuie să atingă și să mențină o rată de incidență de mai puțin de 4 cazuri noi de cancer de col uterin la 100 000 de femei pe an. Atingerea acestui obiectiv se bazează pe trei piloni cheie și pe țintele corespunzătoare:
• Vaccinare: 90% dintre fete complet vaccinate cu vaccinul HPV până la vârsta de 15 ani;
• Screening: 70% dintre femei depistate folosind un test de înaltă performanță până la vârsta de 35 de ani și repetat până la vârsta de 45 de ani;
• Tratament: 90% dintre femei cu pre-cancer tratate și 90% dintre femei cu cancer invaziv controlat.