14 noiembrie, Ziua Mondială a Diabetului
Ziua Mondială a Diabetului, marcată anual pe 14 noiembrie, este cea mai mare campanie de conștientizare a diabetului din lume, care atinge un public global de peste 1 miliard de persoane în peste 160 de țări.
Statisticile arată că, la nivel mondial, aproape jumătate de miliard de adulți (463 de milioane, adică o persoană din 11) trăiau cu diabet zaharat în 2019 și se preconizează că numărul persoanelor bolnave va crește la 578 de milioane până în anul 2030. Unul din doi adulți cu diabet rămâne nediagnosticat, majoritatea suferind de diabet de tip 2.
Cum se poate preveni diabetul de tip 2?
Diabetul de tip 2 poate fi prevenit sau cel puțin întârziat prin ajustarea stilului de viață. Iată câțiva pași care pot ajuta la prevenirea apariției diabetului de tip 2, cea mai frecventă formă a bolii:
Pierderea în greutate
Supragreutatea și obezitatea cresc riscul de diabet de tip 2, iar pierderea în greutate reduce riscul de boală. Dacă nu știu cum să ajungă la o greutate normală, persoanele care au kilograme în plus trebuie să ceară sfatul medicului de familie. Ca regulă generală, o alimentație potrivită, cu mai multe legume, fructe și proteine slabe și mai puține grăsimi animale și zahăr, combinată cu activitate fizică în cât mai multe zile ale săptămânii ajută la obținerea și menținerea unei greutăți normale.
Activitatea fizică regulată
Exercițiile fizice ajută la slăbit și la menținerea greutății adecvate, la scăderea nivelurilor prea mari ale glicemiei și la creșterea sensibilității la insulină, care contribuie la menținerea glicemiei într-un interval normal.
Consumul mare de legume și fructe
Pentru a preveni diabetul de tip 2, mesele zilnice trebuie să se bazeze pe legume (roșii, castraveți, varză, spanac, ardei, dovlecei, vinete, conopidă etc.), leguminoase (linte, fasole, năut, mazăre) și fructe. Aceste alimente sunt bogate în fibre, ceea ce stimulează pierderea în greutate și scad riscul de diabet.
Înlocuirea grăsimilor animale și trans cu cele vegetale
Se vor prefera în alimentația zilnică grăsimile nesaturate, numite și „grăsimi bune”, cum ar fi uleiul nerafinat de floarea soarelui și cel de măsline, nucile, semințele, peștele gras (macrou, ton, sardine etc.). Acestea se vor consuma cu moderație: de exemplu, pentru o persoană, cantitățile zilnice pot fi o lingură de ulei adăugat în mâncare și un pumn de nuci. Se va evita margarina și se vor consuma rar unt, smântână, brânzeturi grase și carne grasă.