Campanie de depistare precoce a cancerului mamar, lansată la nivel național
O campanie de depistare precoce a cancerului mamar, de informare și promovare a sănătății glandelor mamare a fost lansată miercuri, 18 octombrie, la nivel național. Acțiunea va fi desfășurată, în perioada octombrie-decembrie 2023, de Institutul Oncologic în comun cu Ministerul Sănătății al Republicii Moldova, cu suportul financiar al Organizației Internaționale pentru Migrație, în parteneriat cu Compania Națională de Asigurări în Medicină, Agenția Națională pentru Sănătate Publică și Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.
Campania își propune să intensifice măsurile de depistare precoce a stărilor precanceroase și a cancerului mamar la femeile din țară, precum și să simplifice procesul de confirmare a diagnosticului la femeile cu semne clinice depistate la examinare mamară sau autoexaminare.
La acțiunile campaniei pot participa femeile care au simptome clinice depistate de medicii de familie, ginecologi, oncologi, asistenții medicali și moașe în urma examinării glandei mamare și cele care au observat de sine stătător anumite semne suspecte în urma autoexaminării sânilor. Campania este destinată și femeilor refugiate din Ucraina în Republica Moldova, dar și tuturor imigrantelor de pe teritoriul țării noastre.
În cadrul a patru centre regionale de depistare precoce a cancerului mamar, lucrătorii medicali vor oferi beneficiarelor consultații medicale și le vor instrui cum să-și autoexamineze sânii. La fel, femeile din toate grupurile de vârstă vor efectua examinarea clinică obligatorie a sânilor, cele cu vârsta de până la 40 de ani vor face ecografia glandelor mamare, iar femeile de peste 40 de ani – examenul mamografic și ultrasonografic.
Centrele regionale de depistare precoce a cancerului mamar activează în:
– mun. Chișinău, Centrul Republican de Diagnosticare Medicală (str. C. Vârnav, 13);
– mun. Bălți, Spitalul Clinic Bălți (str. Decebal, 101/a);
– mun. Ungheni, Centrul de Sănătate Ungheni (str. Romană, 27);
– or. Căușeni, Spitalul raional Căușeni „Ana și Alexandru” (str. I. Gagarin, 54).
În Republica Moldova, serviciile de prevenire, diagnosticare și tratament al cancerului sunt acoperite din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM), indiferent dacă persoanele sunt sau nu asigurate.
Pe parcursul a nouă luni ale anului curent, din fondurile AOAM au fost alocate 51 de milioane de lei pentru tratarea a 4600 de cazuri de cancer mamar, costul mediu pentru un caz tratat fiind de circa 11 mii de lei. De asemenea, în anul 2023, din fondurile AOAM au fost alocați 1,7 milioane de lei pentru achiziționarea a 1176 de exoproteze mamare.
Totodată, în anii 2019-2022, din mijloacele fondului măsurilor de profilaxie al CNAM au fost alocate circa 9 milioane lei pentru realizarea screeningului prin mamografie digitală mobilă.