×
Meniu

”Vaccinurile ne apropie” este sloganul Săptămânii Europene a Imunizării, pe care o marcăm în perioada 26 aprilie – 2 mai 2021

Regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) marchează în perioada 26 aprilie – 2 mai 2021 cea de-a 16-a aniversare a Săptămânii Europene a Imunizărilor (SEI). Scopul campaniei este conștientizarea necesității procesului de imunizare și importanța protejării împotriva bolilor care pot fi prevenite.

La fel ca și în anii precedenți, SEI coincide cu Săptămâna Mondială a Imunizării. Sloganul ambelor campanii este „Vaccinurile ne apropie”.

Imunizarea este o piatră de temelie pentru Programul de lucru al OMS din regiunea Europeană pentru perioada 2020-2025, cu titlul „Acțiune unită pentru o sănătate mai bună în Europa”.

Anul 2021, fiind perioada în care procesul de imunizare reprezintă o necesitate  pentru viața și sănătatea oamenilor, în contextul pandemiei COVID-19. Totodată, această campanie va contribui la creșterea încrederii și a solidarității oamenilor față de vaccinarea împotriva COVID-19. Procesul imunizării împotriva COVID-19 fiind unica soluție pentru oprirea pandemiei și salvarea vieților omenești.

Vaccinurile sunt un instrument critic în lupta împotriva COVID-19. Lucrând cot la cot, oamenii de știință din întreaga lume aplică ultimele inovații pentru a ne aduce teste, tratamente și vaccinuri care să salveze în mod colectiv vieți și să pună capăt acestei pandemii.

În Republica Moldova, procesul de vaccinare împotriva COVID-19 se realizează în conformitate cu recomandările OMS, Planului Național de Imunizare împotriva COVID-19, prin asigurarea și administrarea în timp util a vaccinurilor sigure și eficiente populației Republicii Moldova, procesul de imunizare fiind coordonat și supravegheat de către Comitetul  de coordonare a imunizării împotriva COVID-19, pe lângă MSMPS.

De la începutul campaniei de imunizare în țară s-au vaccinat peste 120 mii de oameni, preponderent, angajații din sistemul de sănătate, educație, forțelor de ordine, etc.

Potrivit rezultatelor celui de-al patrulea studiu despre viziunile comportamentale privind COVID-19 în Republica Moldova, efectuat în perioada 10-21 martie 2021, se atestă a creștere a numărului de persoane care ar accepta să se vaccineze împotriva COVID-19: de la 31% la 41% dintre respondenți. Totodată, a scăzut cu 9% (de la 46% la 37%) procentul persoanelor care afirmă că nu se vor vaccina cu siguranță. La general, vaccinul este acceptat mai mult de către persoane în vârstă și bărbați, cei cu încredere mai mare în autorități și cei care percep virusul ca fiind aproape și că se răspândește rapid.